Броят на жертвите в Либия „може да достигне хиляди“, тъй като наводненията унищожиха квартала на града

...
Броят на загиналите при бурни наводнения в Либия може да достигне хиляди,
Коментари Харесай

Броят на загиналите при бурни наводнения в Либия може да достигне хиляди, заяви служител от Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец (IFRC) във вторник, тъй като либийските служители казаха, че около една четвърт от източния град Дерна е заличен. когато се спука язовирна стена.

„Броят на загиналите е огромен и може да достигне хиляди“, каза Тамер Рамадан, ръководител на делегацията на IFRC в Либия, пред репортери в Женева чрез видеовръзка от Тунис.

Длъжностни лица в администрацията, която управлява източната част на разделената страна заяви в понеделник, че най-малко 2000 души са били убити от наводненията, въпреки че не е ясно на какво се основава тази оценка.

Само в Дерна повече от 1000 тела са извадени досега, според министър в източната администрация на страната.

„Върнах се от Дерна. Много е катастрофално. Тела лежат навсякъде – в морето, в долините, под сградите“, Хичем Чкиуат, министър на гражданската авиация и член на извънредна комисия, каза Ройтерс по телефона.

„Не преувеличавам, когато казвам, че 25% от града е изчезнал. Много, много сгради са се срутили“, добави той.

Журналист на Ройтерс на път за Дерна видя превозни средства, обърнати по краищата на пътищата, съборени дървета и изоставени, наводнени къщи. Конвои с помощ се насочваха към града.

Видео, споделено във Фейсбук, което Ройтерс не можа независимо да провери, показва десетки тела, покрити с одеяла, по тротоарите в Дерна.

Либия е политически разделена между изтока и запада и обществените услуги се разпаднаха след подкрепеното от НАТО въстание през 2011 г., което предизвика години конфликт.

След като удари Гърция миналата седмица, бурята Даниел връхлетя Средиземно море в неделя, заблатявайки пътища и унищожаване на сгради в Дерна и удряне на други селища по крайбрежието, включително втория по големина град в Либия Бенгази.

Международно признатото правителство в Триполи не контролира източните райони, но е изпратило помощ на Дерна, като поне един спасителен полет тръгва от западния град Мисрата във вторник, каза журналист от Ройтерс в самолета.

Самолетът за спешна медицинска помощ превозва 14 тона консумативи, лекарства, оборудване, чували за трупове и 87 медицински и парамедицински персонал, насочен към Бенгази, ръководителят на Правителството на националното единство на Либия Абдулхамид ал-Дбейба каза в X, известен преди като Twitter.

„Новините за тежките наводнения в Либия са ужасяващи. Очакват се много загинали и ранени, особено на изток“, публикува германският канцлер Олаф Шолц на X, заявявайки, че страната е готова да помогне.

Египет, Катар , Иран и Италия бяха сред страните, които заявиха, че са готови да изпратят помощ. Съединените щати също казаха, че координират с партньорите си от ООН и либийските власти как да подпомогнат усилията за помощ.

Бившият действащ пратеник на ООН в Либия, Стефани Уилямс, призова за бърза чуждестранна помощ, като каза, че бедствието „изисква спешно увеличаване на международна и регионална помощ“ в публикация на X.

(ФРАНЦИЯ 24 с Ройтерс)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР